Skip to main content

Не позволявай на другите да крадат от времето ти. Бъди нащрек за крадците на време.

Робин Шарма, из романа “Монахът, който продаде своето Ферари”

 

Ако случааааайно си се излъгал да следиш този блог, вероятно си видял, че скоро потърсих твоето съдействие, за да реша един свой проблем. В ето ТОЗИ пост споделих с теб, че ми е адски трудно да организирам времето си, да се концентрирам и да бъда толкова продуктивен, колкото ми се иска. В опитите си да структурирам ежедневието си по правилен начин, се присетих за романа на Робин Шарма “Монахът, който продаде своето Ферари”. Книга, която ми подари приятел (Саше, ако четеш това – Благодаря ти!) и която ме накара да се позамисля за нещата от живота, приоритетите, бъдещето.

Ако не си чувал за Робин Шарма, това е един от най-големите експерти по личностно развитие в света, мотивационен лектор, автор на десетки книги, една от които е въпросният роман, който те съветвам сърдечно да прочетеш (ако вече не си).

 

 

Цитатът, който подбрах за днешната “Дневна доза мъдрост” съдържа в себе си много истини, които аз, вероятно и ти или не осъзнаваме, или се правим, че не осъзнаваме. Ще си позволя да сложа тук цялата мисъл на господин Шарма:

“Не позволявай на другите да крадат от времето ти. Бъди нащрек за крадците на време. Това са хората, които винаги се обаждат по телефона, точно когато си приспал децата и си се настанил в любимото си кресло, за да прочетеш най-после този интересен роман, за който си слушал толкова много. Това са хората, които притежават способността да минават случайно покрай офиса ти, точно когато през някой напрегнат ден си намерил няколко минути, за да си отдъхнеш и да събереш мислите си… Трябва да си безмилостен, когато става дума за твоето време. Научи се да казваш „не“. Ако имаш куража да казваш „не“ на дребните неща в живота, ще придобиеш силата да казваш „да“ на големите неща… Недей да вдигаш телефона при всяко позвъняване. Той е там за твое удобство, а не за удобството на другите.”

Изводите, които правя за себе си са:

  • Времето е невъзобновяем ресурс
  • Трябва да ценя повече личното си време
  • Трябва внимателно да подбирам и отсявам хората в средата си
  • Трябва да отделям повече време на семейството и близките си
  • Трябва да се науча да казвам “НЕ”, без да се притеснявам

 

В крайна сметка е важно човек да уважава сам себе си, ако иска да намери уважение и в околните. Хората, които не желаят да осъзнаят нашите приоритети и цели, не ни подкрепят и разбират, определено нямат място в живота ни. Със сигурност е доста трудно да се “разделим” с някои от тях, но … няма нищо невъзможно. Аз, лично, смятам да опитам!

Вероятно ти се струва, че доста се отклоняваме от основната тема на този блог, а именно предприемачество и бизнес, но пък се надявам, че не ти е минало през ума, че не е нужно да се развиваш като личност, за да се развиваш като предприемач. Повярвай ми – помага ужасно много.

 

Това беше днешната “Дневна доза мъдрост”.

Прочети романа “Монахът, който продаде своето Ферати”, дори и да си го чел. Подреди приоритетите си и уважавай времето си!

Може да споделиш в коментар твоята любим цитат от този, или друг роман. Ще се радвам, ако обсъдим различни гледни точки и мнения.

Очаквам те!

 

Аз съм Колибаров

Енджой!

 

close

Абонирай се за Колибаров точка ком!

Ще съхранявам данните ти отговорно! Ще ги използвам за маркетинг целите на Колибаров точка ком и за да ти изпращам новости от блога. С бутон "Абонирай ме" ти се съгласяваш с моите условия.

Колибаров

Аз съм Колибаров. Консултант и лектор по електронна търговия, съосновател и управляващ партньор на е-комерс агенция MarmaLAB и на бранда Сапунта Мара! Занимавам се с продажби и маркетинг от 2008 г., преминавайки през големи компании и различни нива на мениджмънта и достигайки до най-високо ниво

Добави коментар