Skip to main content

Защото приказката за многото дини под една мишница не е случайна …

 

Понеже съм ти обещал, че ще ти споделям своя опит, сега ще ти разкажа как изпуснах юздите, поради тотална липса на фокус. И не … няма да разбереш как съм се справил с проблема, защото все още не съм! За целта ми е нужна твоята помощ.

Имам един осъзнат проблем, с който не мога да се справя от доста време – трудно се организирам, но за сметка на това лесно губя концентрация! Когато се захванах с този блог, бях сигурен, че ще успявам да драскам поне по един пост седмично, защото въпреки че съм доста ангажиран, все ще намирам по един час на ден, за да пиша. Да, ама не … измина почти месец (направо си е цял месец) от последния пост в kolibarov.com и това честно казано ме натъжава доста … Опитвам се да правя много неща наведнъж (е, не са чааак пък толкова много), но усещам, че осъзнатият ми проблем от по-горните редове ми пречи да се справям и нещата няма да завършат добре.

П. С.: Това, което четеш в момента, изобщо не ми беше в календара за публикуване, но вътрешно чувствам, че трябва да го споделя с теб и да поискам съвет.

 

Защо и как губя концентрация?

Вероятно си чувал, че за да си създадеш навик е нужно да правиш нещото, към което искаш да привикнеш, поне 21 дни. Това се счита за граница на придобиване на навик. Е … аз не успявам да повтарям едно и също нещо, което ми носи положителни резултати, толкова дълго време. Не успявам да го правя дори 10 дни. Ужасно!

Първо: Не мога да свикна да работя по график и календар. Влача със себе си лаптоп и около един вагон тефтери, в които “уж” записвам всички задачи (имат и дата най-отгоре!), опитвам се да планиран, но някъде веригата се къса.

Второ: Не мога да подредя задачите си по приоритет – считам, че всичко е важно и трябва да се свърши СЕГА, понеже, разбираш ли, светът ще свърши в противен случай. Опитах се да използвам и онлайн инструменти като Trello, Asana, Todoist и други. И о, миракъл … не успявам да си изградя И ТОЗИ навик! Не успявам да свикна да работя с тях. въпреки че са на телефона ми, който доста често ми се подмята в ръцете.

Трето: Обръщам внимание на секундата на всяка нотификация – получен мейл, червеният символ във Facebook, някоя простотия във Viber … в общи линии на всичко, което мига и пищи някъде около мен. Концентрацията изчезва на секундата и вниманието ми е отклонено “дразнителя”. В един момент осъзнавам, че съм изгубил ужасно много време, не съм свършил почти нищо и за капак се чувствам като ударен с мокър парцал.

 

 

Спирам да изреждам, защото ми прилоша … Това, обаче, не е краят на списъка. А и съм сигурен, че схвана идеята.

 

А защо ти четеш това?

Предимството на това да водиш свой блог е в това, че освен да споделяш мислите си във вариант, в който си си го представял, от време на време може и да помрънкаш и да потърсиш съдействие. Та ето, че този за мен настъпи и то доста рано.

Моля те за съдействие (и не ме е срам)! Искам да помогнеш на мен, а защо не и на някой от останалите читатели, които са общо трима. Ще съм ти благодарен, ако споделиш:

  • Как контролираш концентрацията си?
  • Какви методи за висока продуктивност прилагаш?
  • Как организираш времето си?
  • Как определяш приоритета на своите задачи?
  • Какви инструменти (онлайн и офлайн) използваш?
  • Каква литератута четеш, която ти помага да си продуктивен и концентриран?
  • И въобще … сподели всичко, което намираш за важно по темата

 

И за да не оставям в теб впечатлението, че съм използвач – обещавам ти скоро, ама наистина съвсем скоро, нов пост, в който ще отидем “На гости на …” един уникален предприемач и човек, създател на едно супер успешно и нашумяло приложение! Приложението е БЪЛГАРСКО и помага на хиляди хора да обогатят и развият знанията си.

Няма да ти казвам повече, за да те държа в напрежение (заедно с останалите трима читатели!)!

 

Аз съм Колибаров и ти благодаря, че си тук и че ще споделиш с мен своите похвати за висока продуктивност и концентрация!

Желая ти слънчев и усмихнат дълъг уикенд! Не прекалявай с агнешкото!

Енджой

 

close

Абонирай се за Колибаров точка ком!

Ще съхранявам данните ти отговорно! Ще ги използвам за маркетинг целите на Колибаров точка ком и за да ти изпращам новости от блога. С бутон "Абонирай ме" ти се съгласяваш с моите условия.

Колибаров

Аз съм Колибаров. Консултант и лектор по електронна търговия, съосновател и управляващ партньор на е-комерс агенция MarmaLAB и на бранда Сапунта Мара! Занимавам се с продажби и маркетинг от 2008 г., преминавайки през големи компании и различни нива на мениджмънта и достигайки до най-високо ниво

Добави коментар