Skip to main content

Хей, ти предприемач ли си?

 

Предприемач? Що за животно е това? …

Предприемачът е относително нов биологичен вид, който често се характеризира с хипер-активност, големи торбички под очите, чанта с лаптоп и няколко тефтера. Ммм … не, това не е най-тоното определение.

 

Предприемачът е създание, което предприема!
(направо не мога да се наситя на острия си като бръснач ум и невероятното си чувство за хумор!)

 

Всъщност, предприемачът е човек, който:

 • Има ясна цел в живота си
 • Следва план на действие
 • Ежедневно ПРЕДПРИЕМА и извършва стъпки, за постигане на своята цел
 • Не се страхува от “падане”, защото става, изтупва пепелта и продължава с нови сили

На този етап аз не съм идеалният пример за успешен предприемач. Дори не бих казал, че изобщо мога да бъда пример за предприемач. Но пък се старая всеки ден да съм по-добър от вчерашното си АЗ. Със сигурност този пост ще достигне до някого, с много повече опит и знания от мен, които ще съм благодарен да сподели както с мен, така и с теб.

А дали този пост ще ти е полезен … искрено се надявам. Както обикновено, ще ти разкажа всичко, което съм научил от собствения си опит.

Като се замисля за момента, в който реших, че не ставам за служител в някоя фирма и е крайно време да се взема в ръце и да постигна нещо сам (което не значи, че не съм служител във фирма!), в съзнанието ми веднага изскача една мисъл, която ще ти споделя под формата на съвет. Първият от поредицата съвети, които искам да ти дам в този пост.

 

1. Не се страхувай от провала! В него няма нищо лошо.

 

Страаашно клише. Направо ме е срам, че трябва да го напиша. Ама пък важи с пълна сила.

Някъде бях чел един страхотен цитат:

 

Провалът не е обратното на успеха, провалът е част от успеха.

 

Аз, лично, съм се дънил сериозно вече два пъти и се надявам повече да не ми се случва. Не защото е гадно, а защото вярвам, че вече съм си научил урока. И знам, че не съм се провалил, а както бе казал създателя на електрическата крушка, вече съм открил два начина, по които нещото не се прави!

Провалът е едно от първите неща, които трябва да осъзнаеш и предвидиш, преди да се втурнеш по калния път на предприемачеството. Защо ли? Защото вероятността да се издъниш е много голяма. Това може да ти повлияе силно демотивиращо, а не бива. Съзнавам лекото лицемерие в това изречение, понеже при моя първи провал бях тотално сдухан. А това се случи, защото не бях подготвен за него. Нямаше кой да ми каже, а и да имаше, вероятно изобщо не съм го слушал, защото имах прекалено много самоувереност. Ама ето на … sh*t happens. Затова запомни:

Провалът не е нещо лошо, може да се случи на всеки и ако знаеш как, можеш да извлечеш един от най-безценните уроци в своята предприемаческа кариера. Истинският провал идва тогава, когато се откажеш!

 

2. Не го прави заради парите

 

Аз достигнах до един извод. Парите са средство, а не цел. И никога не трябва да се превръщат в цел. Ако започваш, прицелен в пари, значи има нещо грешно в концепцията ти и е редно да я промениш. И ако ме питаш “А, каква трябва да бъде целта ми, бе, бай …?”, ще ти отговоря така:

 • Да се занимаваш с нещо, което ти доставя истинско удоволствие, което ще правиш с кеф и то по начина, по който си си го представял
 • Да дадеш своя принос към обществото, да направиш мястото, където живееш, едно по-добро място, да помогнеш за решаването на сериозен проблем
 • Да промениш света (защо не)
 • Да сбъднеш своя мечта

Примерите могат да бъдат много и съм сигурен, че ти имаш какво да добавиш.

Ако превърнеш своята истинкса страст в бизнес, рано или късно ще успееш да я превърнеш в работеща машина за пари!

 

3. Да си предприемач не означава да работиш “шеф”

 

Не случайно не включих “Да бъда шеф сам на себе си” в списъка с цели на стартиращия ти бизнес, защото … ами истината е малко по-различна. Ще излъжа, ако кажа, че не съм се подхлъзвал по това си желание. “Не искам да работя за никого, искам да работя за себе си, искам да определям сам работното си време ..”.

ДА, АМА НЕ.

Малко, след като започнах своето предриемаческо начинание, осъзнах следното:

 • Вместо да имам един-двама шефове, вече имам безброй – всеки клиент се превърна в мой шеф. За да просъществува това, към което се стремя, трябва да се съобразявам с всяко желание, претенция и каприз на всеки отделен клиент. На този етап в никакъв случай не мога да си позволя своеволия, откази, а най-малко високо самочувствие.
 • Вместо 40 часова работна седмица, получих такава с неопределен брой работни дни и часове. Така е … За да успееш си трябва яко бачкане. Ако не вярваш на мен, питай всеки, който е тръгнал по този път без средства в джобчето. Неминуемо за определен период от време ще забравиш за уикенд, излизания с приятели, безцелно мотане и … лично време. Но както е казал мъдрият народ “Трябва да хвърлиш зад себе си, за да намериш пред себе си”. С други думи – бачкай здраво и успехът ще те застигне!

В заключение ще кажа, че не бих заменил нищо от това, което ти казах горе, за доживотна сигурност на стола пред компютъра в офиса.

 

4. Да спестяваш от инвестиране в бизнеса си няма да те доведе до печалба

 

Често се сблъсквам със следното:

 • “На коя платформа да си направя сайт, за да ми излезе безплатно?”
 • “Засега няма да инвестирам в реклама, защото не мога да отделя пари и за това”
 • “Аз правя всичко сам!”
 • ….

Две от трите изброени по-горе УБИХА първото ми бизнес начинание. Не много бързо, но за сметка на това мъчително.

Ако си тръгнал да създаваш свой бизнес, да осъществяваш мечтата си, то не пести средства за това. Това в никакъв случай не означава задължително влагане на много пари. Просто потърси начините! Инвестирай в себе си, инвестирай в знания. Потърси си човек, когото да направиш свой партньор, който има различни от твоите компетенции, нужни за успеха на бизнеса. “Продай” идеята си на инвеститори, потърси подкрепа от семейството и приятелите си …

 

5. Учи по нещо ново всеки ден.

 

Ако не си осъзнал, че живеем в ужасно динамични времена, в които всичко се променя ежедневно – време е да го направиш. Бъди активен, бъди любопитен и се старай всеки ден да научаваш по нещо ново. Аз, например, по едно време живеех с “гениалната” мисъл, че знам и мога много, докато реалността не ме върна на земята.

Интернет е безкраен източник на информация. Бъкано е с блогове, които са далеч по-добри и стойностни от този, в който в момента четеш умнотии. Има стотици платофрми за обучения и стойност. Възползвай се от динамиката и хилядите източници на информация.

За финал ще ти кажа само едно – плащай си за знания! Ще ти се отплати в пъти рано или късно.

 

Иииии понеже съм пич – давам и два бонус съвета. Ей така, ‘щот съм ларж! Те са за теб, ти който си направи труда да прочетеш написаното до този момент.

Бонус съвет 1: Бъди приспособим

 

Ако трябва да подредя по-важност съветите, които давам в този пост, може би този трябва да води класацията. В играта, наречена предприемачество, ще се нагледаш на какво ли не. И не винаги всичко е цветя и рози. Аз не съм фен на мотивационните писания, в които се обяснява как за да бъдеш успешен е нужно просто да много желание и да повярваш в себе си.

И е така и не е така.

Освен вяра и желание, си трябват яко бачкане, непрекъснато развитие и най-важното – приспособимост към всичко случващо се. Ето, сега на вратата чука GDPR. Нещо, към което сме длъжни да се приспособим много бързо.

Иначе мога да ти дам не един или два примера за големи компании, които потънаха стремглаво, просто защото не се адаптираха. Спомни си за великата Nokia …

В бизнеса, както и в дивата природа, не оцелява най-силният, а най-приспособимият!

 

Бонус съвет 2: Бъди лидер

 

Поредно клише и същевремнно поредната истина. А аз изобщо не съм фен на клишетата.

Ако искаш да успееш, бъди истински лидер, защото шефове под път и над път. Лидерството е твърде дълга тема, за да я побера в просто един съвет.

 

 

Толкова от мен засега. Както обикновено ще се радвам да науча твоето мнение по въпроса, а защо не и критика (понасям я някак си, въпреки че съм зодия лъв)

Аз съм Колибаров и ако имаш нужда от съдействие за своя стартиращ или вече стартирал бизнес – ще се радвам да помогна. Знаеш къде да ме откриеш.

Енджой!

 

close

Абонирай се за Колибаров точка ком!

Ще съхранявам данните ти отговорно! Ще ги използвам за маркетинг целите на Колибаров точка ком и за да ти изпращам новости от блога. С бутон "Абонирай ме" ти се съгласяваш с моите условия.

Колибаров

Аз съм Колибаров. Консултант и лектор по електронна търговия, съосновател и управляващ партньор на е-комерс агенция MarmaLAB и на бранда Сапунта Мара! Занимавам се с продажби и маркетинг от 2008 г., преминавайки през големи компании и различни нива на мениджмънта и достигайки до най-високо ниво

2 Comments

 • Йордан says:

  Браво , супер си . Много ми хареса поста и адмирации за това което си започнал и все по често да пишеш нови постове .

Добави коментар