Skip to main content

 Да е важно, да е важно … колко пък да е важно (името).

Ако имаш търпението да изчетеш този пост докрай, ще разбереш какво научих аз за важността на името за бизнеса

 


Откъдето и да го погледнеш, да създадеш и управляваш свой собствен бизнес, си е като да отгледаш дете. Трудно е, отнема ужасно много време, зависи изцяло от теб как ще  го “възпиташ” и виждаш как расте пред очите ти. Та … важно ли е какво име ще дадеш на детето си или просто ще го кръстиш с първото такова, което ти хрумне?

В моите очи, за да се превърне една идея в реален бизнес, е нужно да се отдели сериозно внимание на всеки детайл, включително на името. Защо то е толкова важно? Освен, че е нещото, което очакваш от своите клиенти или потребители да запомнят, то е и нещото, което може много да те ограничи. И тъй като ти обещах, че ще ти давам примери от своя опит, ще ти кажа как аз избрах името на моята агенция MarmaLAB. Не знам дали ще ми повярваш, но това ми отне около 3 месеца. Та … нека не се отплесвам в носталгични мисли. Ето част от правилата, които аз следвам, когато трябва да избера име за своя бизнес, или за този на някой от клиентите, чиято идея развиваме от нулата.

 1. Името трябва да е кратко:При тези количества информация, които ни заливат всеки ден, нашият мозък запомня “избирателно”. Много по-вероятно е да запомни нещо кратко и лесно, вместо “Чичковите червенотикв …. Не мога дори да го изпиша докрай.
 2. Домейнът, съдържащ името, трябва да е свободен:Нали не си мислиш, че е разумно в 2018-та твоят бизнес да не е в Интернет?
 3. Името трябва да е възможно “най-международно”:Все пак Интернет ти дава възможност да упражняваш дейност в почти всяка точка на света. Без значение дали продаваш продукт или предлагаш услуга. Ако, примерно, продаваш миксери, не е желателно да кръстиш бизнеса си “Маркови миксери”, защото малко или много се ограничаваш сам. А ти не искаш това, нали?
 4. Името трябва да изразява и да създава асоциации:В редовете по-долу ще ти разкажа за това каква е целта на името MarmaLAB, за да разбереш какво имам предвид.
 5. Името трябва да се съчетава с останалите детайли от твоята бранд идентичност.В случая с MarmaLAB, да речем, основният ни цвят е нюанс на лилавото. Освен това името на този така наречен блог отново следва тази линия и последователност.
 6. Името трябва да предизвиква емоция:Ако накараш човека насреща да се усмихне (не да ти се присмива! бел. авт.), значи  си свършил половината си работа.

Разбира се, всяко правило си има своите изключения. Иначе казано, да речем, някои бизнеси са с локални ограничения. Ако, например, имаш магазин за цветя и искаш той да продава и онлайн, вероятността да се “разгърнеш” извън населеното си място, или извън пределите на страната, са нищожни … да не кажа никакви. Представи си как качваш букет цветя на международен куриер. Малко не върви, нали?

 


Как аз приложих всичко това, че и малко отгоре?

giphy1 име

Вероятно вече знаеш, следвайки горните стъпки, но аз държа да си кажа …

 1. MarmaLAB е кратко име
 2. Тъй като правя “Агенция”, много държах разширението на домейна да е “*.agency” и да е свободно – е, свободно беше.
 3. Комбинацията от “Мармалад” и “Лаборатория” в името е от думи, които можеш да откриеш в най-масовите езици.

Английски: Испански: Френски:
Marmalade Marmelada Marmalade
Laboratory Laboratorio Laboratoire

И така нататък …

 • Какви асоциации създава MarmaLAB? Поразрових се из разни статии, които са насочени към “Психология на цветовете” в търговията и маркетинга. Съветвам те да прочетеш малко по темата. Със сигурност ще ти бъде от полза. Вероятно не знаеш, но цветовете на най-големите брандове в света не са случайно подбрани. Зад всеки един стои цел. Моята цел беше моя бранд да се асоциира с креативност. А цвета на креативността е лилавото. Та … предполагам вече се досещаш.
 • Както вече написах малко по-горе, аз исках името да създава определена асоциация. И искрено вярвам, че съм постигнал целта си, макар и на подсъзнателно ниво.
 • Усмихна ли се, достигайки до думата “MarmaLAB“? Надявам се да си!

 

 

MarmaLAB Logo


Защо тези неща са толкова важни?

 

Много често първоначалната бизнес идея се променя драстично. Какво имам предвид? Ще ти обясня с пример.

Сигурен съм, че си чувал за Airbnb. Името на бранда е съкращение от Air Bad&Breakfast. През 2007 г. Браян Чески и Джо Гебиа се местят от Ню Йорк в Сан Франциско. Господата, очевидно, изпитват затруднения с плащането на наема си и затова решават, че е добра идея да закупят няколко надуваеми матрака и да създават уеб сайт, чийто слоган е “Air Bad and Breakfast: Forget hotels!”. Идеята им е да предлагат нощувки и закуска в своята квартира.

Днес Airbnb е популярен бранд, но малко хора знаят историята зад него. Бизнес моделът на компанията претърпява огромна промяна, а името – лека трансформация. За късмет, обаче, тази транформация не налага “ограничения” на бранда и неговия бизнес модел.

Казвам ти това, защото е важно да разбереш, че почти винаги първоначалната идея на всеки бизнес се променя.

Представи си, че искаш да продаваш ютии. Кръщаваш бизнеса си “Ютия за теб”. Ами ако след година порастнеш много и започнеш да продаваш и друго освен ютии? Ами ако потребителите не търсят ютии, а фритюрници, но ти вече си инвестирал ужасно много в това, да наложиш името “Ютия за теб”? Да, чудесно е името на бранда ти да звучи “лично”, да създава емоция, но не и да те ограничава, защото никога не можеш да си сигурен какво и кога ще се случи с бизнеса и идеята ти.

Помисли внимателно над написаното по-горе. Знам, че не съм казал всичко, но това е защото … този пост трябва да се развие в бъдеще, когато разбера и твоето мнение по въпроса.

Надявам се да съм ти помогнал за този важен, но често подценяван, етап от създаването на твоя бизнес.

 

До скоро!

Колибаров

close

Абонирай се за Колибаров точка ком!

Ще съхранявам данните ти отговорно! Ще ги използвам за маркетинг целите на Колибаров точка ком и за да ти изпращам новости от блога. С бутон "Абонирай ме" ти се съгласяваш с моите условия.

Колибаров

Аз съм Колибаров. Консултант и лектор по електронна търговия, съосновател и управляващ партньор на е-комерс агенция MarmaLAB и на бранда Сапунта Мара! Занимавам се с продажби и маркетинг от 2008 г., преминавайки през големи компании и различни нива на мениджмънта и достигайки до най-високо ниво

Добави коментар