Skip to main content

Думата „безплатно” е много скъпа дума.

Джак Ма, създател на AliBaba

 

Голям зор беше, докато подбера някоя от мъдростите на този пич Джак Ма. Това е един от предприемачите, на когото ужасно много се кефя и ще ти кажа малко по-долу защо.

Не знам дали знаеш кой е Джак Ма, но ако отговорът ти е “НЕ” … май трябва да се самобичуваш (поредният бегъл опит за хумореска от моя страна)!

Джак Ма, роден в град Ханджоу, Китай, е създател на най-голямата (вече) платформа за електронна търговия в света – AliBaba. Платформата изпревари по пазарна капитализация Amazon и eBay взети заедно, а списание Forbes поставя Джак Ма под номер 20 в класацията за най-богати хора в света за 2018-та година. Създава Alibaba през 1999-та година, а към днешна дата компанията се счита за абсолютен бизнес феномен. Джак Ма е и един от най-успешните мотивационни лектори в света. Изслушай няколко негови речи – няма да сгрешиш!

Защо подбрах ТОЧНО ТАЗИ мъдрост? Преди около 2 години реших, че трябва да възпитам себе си да не бъда “тарикат”. Да уважавам и ценя труда на другите, без значение дали са мои близки или приятели. Да си плащам за това, което получавам, а да не се опитвам да “спестя” от това и онова. Резултатът е, че сега се чувствам доста по-добре и вложените средства ми се отплащат всеки ден. Разбрах, че когато си плащам:

 • Имам право на претенции
 • Имам право да изисквам спазване на срокове
 • Мога да търся отговорност
 • Мога да разчитам на качество
 • Получавам истинска, реална стойност
 • Спестявам много време (невъзобновяем ресурс)
 • Спестявам много нерви (отново невъзобновяем ресурс)

Със сигурност вече знам, че почти винаги “безплатното” ми е струвало мноооого повече.

 

Както по-горе ти обещах, искам да ти споделя защо господинът Ма ми е сред любимите предприемачи и мисля, че мога да го обобщя в едно изречение:
Създател е на най-голямата платформа за електронна търговия в света, без да притежава НИТО един продукт.
С други думи AliBaba е компания, която създава и предоставя възможности – предлага услуга. Сигурен съм, че си чел и други примери за подобни успешни компании. Аз се сещам за няколко в момента:

 • UBER – най-голямата таксиметрова компания в света, която не притежава НИТО един автомобил
 • Facebook – най-голямата медия в света, която НЕ създава съдържание
 • AirBNB – най-голямата компания за настаняване, която не притежава НИТО един имот.

Няма да те лъжа. Много често се ядосвам на себе си, че не мога да измисля нещо толкова гениално. Явно не насочвам енергията си в правилната посока … Знам със сигурност, обаче, че насила няма да се получи. Стискай ми палци все пак да ми се получи някой ден!

 

Пак се отплеснах. Да се върнем на темата … Ясно ти е, че от този човек се очаква да е безкрайно мъдър и опитен. Ето защо ми беше наистина ужасно трудно да подбера само една, единствена мъдра мисъл от Джак Ма, която да обобщи що за човек и предприемач е. Както и той самият казва:

Хората вземат едно изречение от мое изказване продължило един час, едно изречение! И то става заглавие. Това е нещастие, но съм свикнал с това.

 

За да видиш, че и аз съм пич, шервам ти още няколко мъдри мисли от г-н Ма:

 • “Най-лошите качества за един бизнесмен са: да бъде сноб, да не умее да преценява адекватно обстоятелствата, да работи с много високи темпове без да може да ги поддържа и да не може да вижда напред.”
 • “Младите хора трябва да знаят какво е гъвкавост, какво е провал и какво се очаква от тях: Знаете ли какво е истински провал? Когато приключи борбата. А гъвкавост? Можете да разберете това, когато преживеете тежки житейски ситуации, разочарования и неуспехи. Какви са вашите задължения? Бъдете по-прилежни, работете повече и имайте по-големи амбиции от другите.”
 • “Само глупаците използват устата си, за да говорят. Умните говорят с главата си, мъдрите – със сърцето си.”
 • “Когато се съревновавате помежду си, избягвайте ненавистта – тя ще ви погуби.”
 • “Светът не се интересува от това, което казвате. Важно е какво ще направите.”
 • “Истинските възможности са скрити там, където никой не ги вижда.”
 • “Вашето отношение определя колко далече ще стигнете.”
 • “Помнете: днес няма да е лесно, утре ще е още по-лошо, но вдругиден всичко ще бъде прекрасно.”

 

Давам ти и едно видео-бонус, което да изгледаш и изслушаш. Супер яко и надъхващо е!

 

Не забравяй да се снабдиш и с книгата “AliBaba – империята, която Джак Ма изгради”! Аз все още не съм, но този пост определено ме подсети, че трябва да го направя.

 

Надявам се, че днешната “Дневна доза мъдрост” ще те мотивира и ще ти помогне да “отнесеш” тази иначе кратка седмица. Бъди упорит, амбициозен и никога не се отказвай от мечтите и целите си!

Аз съм Колибаров

Енджой!

 

close

Абонирай се за Колибаров точка ком!

Ще съхранявам данните ти отговорно! Ще ги използвам за маркетинг целите на Колибаров точка ком и за да ти изпращам новости от блога. С бутон "Абонирай ме" ти се съгласяваш с моите условия.

Колибаров

Аз съм Колибаров. Консултант и лектор по електронна търговия, съосновател и управляващ партньор на е-комерс агенция MarmaLAB и на бранда Сапунта Мара! Занимавам се с продажби и маркетинг от 2008 г., преминавайки през големи компании и различни нива на мениджмънта и достигайки до най-високо ниво

Добави коментар