Skip to main content

Ако искаш да успееш в бизнеса, подхождай към хората с отношение, което очакваш към себе си!

 

Хората, които работят и са работили с мен знаят, че може да не съм най-големият професионалист на света в това, което правя, но пък се старая да оставя в тях приятното усещане, че са открили ПРАВИЛНИЯ човек. Изслушвам внимателно, съветвам, понасям критика и капризи … С други думи винаги гледам да се отнасям добре с хората – така, както искам те се отнасят с мен.

От … до

 

Сигурно се чудиш защо ти казвам това. Може дори да го приемеш като “ей, умря ц .. (дамата от ромски произход), дето те хвалеше”. И макар да се гордея с това си качество (второто ми положително след скромността), причината е съвсем различна. През последните няколко години, вероятно след като започнах да гледам на бизнеса през призмата на “wanna-be” предпиемач, се нагледах на УНИКАЛНИ примери за това как нещата НЕ трябва да се правят.

Започвам ОТ собственичка на хотел с 4 звезди в един от най-скъпите родни курорти, която ми “скри шапката” с наглост, минаваме през киселите лелки на гишетата в разни учреждения (сещаш се ..) и стигаме ДО представители на една от най-големите спедиторски компании у нас, на които е крайно непонятно как да вършат работата си, но пък за сметка на това притежават наглост в излишък.

Стопроцентово съм убеден, че ти също можеш да дадеш милиони такива примери, но истината е, че като просто споменаваме проблема … по никакъв начин не го решаваме. Затова насочи цялата си енергия в положителни емоции и запомни от мен едно:

 

ХОРАТА НЕ ЗАВИСЯТ ОТ ТЕБ И БИЗНЕСА ТИ – ТИ И БИЗНЕСЪТ ТИ ЗАВИСИТЕ ОТ ХОРАТА

 

Като всяко правило и това си има изключения, но в общия случай хората – твоите клиенти и потребители са тези, които развиват бизнеса ти. Те са тези, които могат да го “унищожат” за броени минути, така че … винаги имай едно на ум. Ако ми позволиш ще ти дам няколко прости съвета, част от които вероятно си чувал и вероятно и ти като мен не искаш да проумееш в началото. Струват ти се нелогични, но … опита показва друго.

  1. Управлявай бизнес, който обичаш, но не го прави така, че да се харесва на теб –  Да имаш страхотна бизнес идея е нещо чудесно. За да развиеш идеята, допитай се до потенциалните си клиенти и потребители. Те са тези, които трябва да определят цялостната концепция. Наскоро имах уникална (поне в моята глава беше такава) бизнес идея, която тръгнах да реализирам с огромен ентусиазъм. Разумът, обаче, проговори и аз реших да се “допитам” до своите бъдещи клиенти как според тях трябва да се случат нещата и допадат ли им моите идеи (ако се питаш как – чрез проста анкета). Е … резултатът беше ОТЧАЙВАЩ за мен. В крайна сметка се оказа, че страхотната ми идея всъщност е страхотна предимно и само за мен.П.С.: Не се допитвай до близки и приятели. Те ще те подкрепят, понякога само за да не те обидят!
  2. Търси обратна връзка – И като казвам “обратна връзка” нямам предвид да търсиш само похвали. Напротив. Хората, които ще те похвалят са тези, които харесват това, което правиш на това ниво. Останалите, които ще те критикуват са тези, които ще ти помогнат ти и бизнесът ти да се развиете в правилната посока и да преминете на следващото ниво.
  3. Никога не подценявай  – Няма как да знаеш какво може да ти донесе една на вид безобидна ситуация или клиент, от който на пръв прочит би се отказал или би “претупал”. Мъдрите хора са го казали: “Не съди за книгата по кориците!”
  4. Внимателно подбирай партньорите си – Тук ще ти дам един прост пример. Вече не съм клиент на един от най-големите онлайн търговци в България, защото си партнират с абсолютно “дървен” спедитор.
  5. Подхождай уважително и с най-доброто и отговорно отношение – Истински доброто и отговорно отношение към потребителя, неговите желания, нужди и болки е това, което ще те отличи …

…рано или късно.

 

Както казва моят добър приятел Димитър “J Griffin” Миланов:

“Рано или късно КЛИЕНТЪТ ще оцени факта, че не всичко е в продукта и далаверата на отстъпката. Истината е в отношението, което да те накара да се почувстваш удовлетворен, че си дал парите и доверието си на точните хора!”

ОФТОПИК: Задължително разгледай блога за мъжки стил и самоувереност  J Griffin … Митака е страхотен професионалист в това, което прави и със сигурност има какво да научиш от него.

 

Ииии … ит’с тайм да обобщя. Моята практика, макар и не толкова дълга и богата, показва, че уважителното отношение към клиента, нуждите и болките му са част от стъпките в правилната посока, по коята всеки начинаещ предприемач трябва да тръгне.

Отнасяй се с хората така, както искаш да се отнасят към теб и не забравяй, че най-добрата реклама си остава добрата дума на доволния клиент!

Оставям тази тема отворена, защото със сигурност има какво да се допъни в нея – както от мен, така и от теб. Очаквам твоето мнение с нетърпение!

 

Слънчев и усмихнат ден!
Колибаров

close

Абонирай се за Колибаров точка ком!

Ще съхранявам данните ти отговорно! Ще ги използвам за маркетинг целите на Колибаров точка ком и за да ти изпращам новости от блога. С бутон "Абонирай ме" ти се съгласяваш с моите условия.

Колибаров

Аз съм Колибаров. Консултант и лектор по електронна търговия, съосновател и управляващ партньор на е-комерс агенция MarmaLAB и на бранда Сапунта Мара! Занимавам се с продажби и маркетинг от 2008 г., преминавайки през големи компании и различни нива на мениджмънта и достигайки до най-високо ниво

Добави коментар