Skip to main content

Често в практиката си се сблъсквам с въпроса “На коя платформа да си направя онлайн магазин?”, а още по-често виждам стартиращи бизнеси или работещи електронни магазини, които са избрали платформата за своя магазин абсолютно неинформирано и грешно, а това рано или късно има своите последствия. Затова реших да дам своите 5 стотинки по темата и да обясня какви са приликите, разликите, предимствата и недостатъците на най-разпространените платформи за електронна търговия.

Ако доскоро говорехме за това, че навлизаме в дигиталната ера, това твърдение вече е невярно. Просто защото вече сме дълбоко в нея.

Електронната търговия се превърна в основна част от растежа на бизнеса. Платформите за електронна търговия позволяват на бизнеса да притежава онлайн магазин, в който да представя своите продукти, да управлява поръчки и плащания и да разшири своето онлайн присъствие. Въпреки това, изборът на правилната платформа за електронна търговия може да бъде предизвикателство, ако не си съвсем наясно какви са разликите между тях.

Ще ти разкажа за най-разпространените варианти за платоформи за електронна търговия: SaaS платформите, платформите за електронна търговия с отворен код и custom-made онлайн магазините.

Абонирай се за Колибаров точка ком

#1: SaaS платформи за електронна търговия

SaaS платформите за електронна търговия са облачно базирани и се хостват на отдалечен сървър от т.нар. доставчик трета страна. Бизнесите, които използват SaaS платформи за електронна търговия, имат достъп до различни инструменти и функции, които им позволяват да създадат онлайн магазин без необходимост от технически познания. Примери за SaaS платформи за електронна търговия са Shopify, BigCommerce, CloudCart, Gombashop.

Предимства на SaaS платформите:

 • Евтино решение за стартиращ бизнес: SaaS платформите позволяват да имаш онлайн магазин “под наем”. С други думи, не плащаш голяма сума пари за изработка на онлайн магазин накуп, а заплащаш месечна такса, която често не е никак висока.
 • Лесни за настройка и използване: SaaS платформите за електронна търговия са проектирани да бъдат удобни за потребителя, позволявайки на бизнеса да създаде онлайн магазин бързо и лесно и без никакви технически познания. Буквално може да създадещ работещ онлайн магазин за 1-2 дни.
 • Скалируемост: SaaS платформите за електронна търговия позволяват скалиране с разрастването на твоя бизнес. С времето може да добавяш нови функции, още категории, продукти и потребители, (често) без да се притесняваш за хардуерни или софтуерни надстройки.
 • Техническа поддръжка: SaaS платформите за електронна търговия предоставят техническа поддръжка на своите потребители, която може да бъде полезна в случай на технически проблеми. Тази поддръжка обикновено е достъпна 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, като гарантира, че всички проблеми се разрешават бързо.
 • Сигурност: SaaS платформите за електронна търговия предлагат надеждна сигурност, които защитава бизнеса от кибер заплахи като хакерство, пробиви на данни и фишинг измами. Те също така предлагат сигурни модули за онлайн плащане, които гарантират, че чувствителните данни на клиентите са защитени.

Недостатъци на SaaS платформите:

 • Ограничено персонализиране: SaaS платформите за електронна търговия имат ограничени опции за персонализиране, което означава, че фирмите не могат да променят изходния код на платформата. Това може да е недостатък за фирми, които изискват уникални характеристики или дизайнерски елементи. Обикновено компаниите, които предлагат SaaS решения за онлайн магазини, предлагат услуги извън стандартните пакети, които включват персонализация, но това е доста скъпо удоволствие.
 • Дългосрочно плащане на месечни такси: Какво вече споменах, SaaS платформите за електронна търговия работят с месечна абонаментна такса. Това, обаче, освен предимство, може да бъде и недостатък за малкия бизнес или тези с ограничени бюджети. А и спреш ли плащаш месечната такса, оставаш без магазина си. Освен това фирмите може да трябва да плащат допълнителни такси за определени функции или надстройки.
 • Ограничен контрол: SaaS платформите за електронна търговия се  имат доста ограничен контрол върху своите данни и онлайн магазин. Обикновено е много трудно при миграция към друг тип платформа да “вземеш със себе си” списъка си с клиенти или базата с продукти и категории.

За какво са подходящи SaaS платформите:

SaaS платформите за електронна търговия са сравнително ново и модерно решение, създадено да бъде от полза най-вече на малкия бизнес. В този ред на мисли, те са изключително подходящи за:

 • Валидация на идея или продукт: Ако имаш готина идея, но не знаеш дали ще сработи и дали ще ти носи резултатите, които очакваш или от които имаш нужда, най-лесния и удобен начин да тестваш, са SaaS платформите. Не плащаш много, получаваш онлайн магазин и имаш възможност да валидираш или отхвърлиш идеята си.
 • Стартиращи малки бизнеси: Самият аз съм човек със стартиращ малък бизнес. Нашият магазин Сапунта Мара трябваше да започне да работи, но нямахме средства, които да наливаме в проекта. Е, ние сами разработваме онлайн магазини, но ако това не беше в компетенциите ни, щяхме да се спрем на SaaS платформа за старт на нашия бизнес.

#2: Патформи за електронна търговия с отворен код

Платформите за електронна търговия с отворен код са софтуерни решения, които, както подсказва и името им, са с достъпен за модифициране и персонализация изходен код. Те обикновено са безплатни за употреба и могат да бъдат хоствани на сървър по избор на потребителя или бизнеса. Но нека това не те заблуждава. Безплатни за употреба не означава лесни за употреба. За тях не плащаш месечна такса, но изработката на качествен онлайн магазин върху платформа с отворен код не е достъпно за всеки. Примери за платформи за електронна търговия с отворен код са WooCommerce, с който работим ние, Magento (вече известен като Adobe Commerce) и OpenCart.

Предимства на платформите с отворен код:

 • Персонализиране: Платформите за електронна търговия с отворен код предлагат неограничени опции за персонализиране, което позволява на бизнеса да добавя уникални функции и дизайнерски елементи, които отговарят на нуждите. Огромно предимство е, че можеш да си закупиш т.нар. професионални темплейти, с които получаваш дизайн и функционалности и то на нищожна цена.
 • Функционалности: За платформите с отворен код има буквално всякакъв тип модули за функционалности, от които твоят онлайн магазин би имал нужда. Разбира се, не рядко се срещат и много, много специфични изисквания за функционалност, за която няма готово решение, но пък може да бъде създадена от разработчици.
 • Контрол: Бизнесът има пълен контрол върху своите данни и онлайн магазин. Т.е. има пълен контрол върху информация, която в дигитална среда е едно от най-важните неща. С тази информация, маркетинга оптимизира бюджети и резултати. А има ли по-важно от това да харчиш по-малко за реклама срещу повече продажби?
 • Поддръжка от общността: Платформите за електронна търговия с отворен код имат огромни, активни общности от разработчици и потребители, които предоставят техническа поддръжка, помощ и ресурси.

Недостатъци на платформите с отворен код:

 • Необходимост от технически познания: Платформите за електронна търговия с отворен код изискват технически познания за настройка, персонализиране и поддръжка. Хора, които нямат технически опит, трябва да наемат разработчици, ако искат да получат работещ онлайн магазин, ъпдейт и поддръжка на платформата. А това струва пари, но пък те се плащат еднократно при извършване на конкретна услуга.
 • Сигурност: Платформите за електронна търговия с отворен код са податливи на заплахи за сигурността като хакерство и пробиви на данни. Бизнесът трябва да гарантира, че тяхната платформа е защитена, като редовно я актуализира и поддържа.
 • Първоначална инвестиция: Докато при SaaS платформите плащаш месечна такса, за да притежаваш онлайн магазин, при платформите за електронна търговия с отворен код е нужна значителна първоначална инвестиция. Сума, която разработчици на онлайн магазини като нас, изискват за труда си.

За какво са подходящи платформите с отворен код:

Ако вече имаш валидирани идея и продукт, то най-доброто решение за теб и твоя онлайн магазин, е платформа с отворен код. С нея можеш да персонализираш и най-вече, да имаш контрол върху всичко в магазина си. Платформите за електронна търговия с отворен код са най-подходящото решение за дългосрочно развитие на бизнес. И тъй като аз и колегите ми винаги мислим за дългосрочното успешно развитие на клиентите, с които работим, ние работим с най-разпространената платформа с отворен код – WooCommerce. Kaто обобщение, платформите за електронна търговия с отворен код са най-подходящи за:

 • Дългосрочно развитие: След като имаш работещ бизнес, трябва да си гарантираш стабилната основа, върху която да го развиваш дългосрочно. Платформите за електронна търговия с отворен код са най-подходящото решение, освен в случаите, в които бизнесът ти има мащаби и изисквания, които не се вписват в концепцията на платформите с отворен код.
 • Качествено потребителско преживяване: Освен инструмент за продажби, онлайн магазинът трябва да осигурява и приятно изживяване на потребителите и да ги превърне в твои клиенти. Развитието на магазин, базиран на платформа с отворен код, е изключително достъпно. Ако не ти се вярва, ПОГЛЕДНИ ТУК.

#3: Custom-made онлайн магазини

Ако трябва да съм откровен, custom-made не е точно платформа, а по-скоро подход за изработка на платформа и онлайн магазин, персонализирани от-до. Те се създават за много специфичните нужди на конкретен бизнес. Custom-made онлайн магазините обикновено се разработват от екип от разработчици, които работят в тясно и дългосрочно сътрудничество с бизнеса, за да гарантират, че платформата отговаря на специфичните му нужди и работи коректно.

Предимства на custom-made онлайн магазините:

 • Създадени за специфични бизнес нужди: Custom-made онлайн магазините са разработени специално за даден бизнес, което означава, че могат да бъдат пригодени да отговарят на неговите уникални нужди и изисквания. В това число дизайн, анимации, функционалности, оптимизиран код, процеси.
 • Скалируемост: Custom-made онлайн магазините често се проектират така, че да имат възможност за значителна скалация, която да следва разрастването на бизнеса, което означава, че платформата може да бъде актуализирана и модифицирана непрекъснато, заедно с разширяването на бизнеса.
 • Пълен контрол: Бизнесът има пълен контрол върху своите данни и онлайн магазин, тъй като платформата е разработена специално за тях.

Недостатъци на custom-made онлайн магазините:

 • Разходи: Изработката на custom-made онлайн магазини е скъпо удоволствие, тъй като изисква екип от разработчици, които да проектират, разработват и поддържат платформата. От дизайн, през функционалности, до сигурност и развитие.
 • Отнема много време: Разработването на custom-made онлайн магазин може да отнеме много време, тъй като платформата трябва да бъде разработена от нулата. Това може да е недостатък за фирми, които бързо се нуждаят от онлайн магазин.
 • Необходими технически познания: Изработените по поръчка онлайн магазини изискват технически познания за настройване, персонализиране и поддръжка.
 • Обвързване: Обикновено е нужно дългосрочно обвързване с разработчиците на платформата и онлайн магазина, тъй като те са хората, които познават спецификата на изработеното от тях. Но какво се случва, ако отношенията ви се влошат? Трудно е да се разделите, защото оставаш без поддръжка на платформата, а това може да е пагубно за бизнеса. Трудно е и да намериш други разработчици, които да работят на “чужд терен”.

За какво са подходящи custom-made онлайн магазините:

Да притежаваш custom-made онлайн магазин върху платформа, изработена специално за теб и бизнеса ти, е скъпо и обвързващо удоволствие. И все пак, това е едно от най-добрите решения, но то е подходящо за наистина големи бизнеси, които имат финансов, човешки и времеви ресурс. Обикновено това са различни маркетплейс платформи като Amazon или eMag, които позволяват на различни търговци да продават продуктите си в техния онлайн магазин и да имат собствени условия за доставка, рекламация и приемане на плащания.

В заключение ...

Изборът на правилната платформа за електронна търговия за бизнеса ти изисква внимателно обмисляне и информираност. SaaS платформите за електронна търговия са лесни за настройка и използване, но предлагат ограничено персонализиране и контрол. Платформите за електронна търговия с отворен код предлагат неограничено персонализиране и контрол, но изискват технически познания за настройка и поддръжка. Custom-made онлайн магазините предлагат персонализирани решения за специфични бизнес нужди, но могат да бъдат скъпи и да отнемат време за разработване. В крайна сметка изборът на платформа за електронна търговия зависи от специфичните нужди на твоя бизнес, бюджета и техническия опит.

Искаш знанията ми?

close

Абонирай се за Колибаров точка ком!

Ще съхранявам данните ти отговорно! Ще ги използвам за маркетинг целите на Колибаров точка ком и за да ти изпращам новости от блога. С бутон "Абонирай ме" ти се съгласяваш с моите условия.

Колибаров

Аз съм Колибаров. Консултант и лектор по електронна търговия, съосновател и управляващ партньор на е-комерс агенция MarmaLAB и на бранда Сапунта Мара! Занимавам се с продажби и маркетинг от 2008 г., преминавайки през големи компании и различни нива на мениджмънта и достигайки до най-високо ниво

Добави коментар