Skip to main content

Онлайн магазинът, професионално или кофти изработен, няма да свърши никаква работа сам по себе си за твоя бизнес! И да, заставам зад тези думи.

Електронната търговия е съвкупност от много елементи и подходи, които трябва да работят в перфектен синхрон. Това в края на деня ще донесе резултати за бизнеса, които да му подсигурят дългосрочно развитие.

Но защо тогава е важно да се инвестира в качествен онлайн магазин, щом той не върши нищо сам? 

Предполагам е излишно да казвам, че в 2023 година е безумно да се обсъждат предимствата на електронната търговия и на това да имаш онлайн магазин. Разбира се, мога да говоря много по темата, но днес си говорим за друго.

Онлайн магазинът е сърцето на електронната търговия и играе решаваща роля за успеха в този бизнес модел. Добре проектираният и добре направен онлайн магазин е не само ключов инструмент за генериране на продажби, но и основен компонент на дигиталните маркетингови стратегии и основно средство за органично индексиране в резултатите от търсенето с Google.

В тази статия ще ти споделя защо е нужно да обърнеш много сериозно внимание на качеството на своя онлайн магазин, ако искаш да постигнеш успешни и дългосрочни резултати.

Не забравяй, че онлайн магазинът не е просто съвкупност от картинки и текст, а сложен инструмент, който работи в твоя полза денонощно и без почивен ден. Но стига толкова въведение в темата. Да поговорим по същество!

Абонирай се за Колибаров точка ком

Онлайн магазинът е:

#1: Основата, върху която градиш всичко

Създаването на е-комерс бизнес е вълнуващо пътуване, което изисква внимателно планиране и изпълнение. Една от най-важните стъпки в това пътуване е създаването на онлайн магазин. Онлайн магазинът служи като основа, върху която изграждаш целия си е-комерс бизнес.

Започвам от там, че е от изключителна важност да подбереш правилно платформата за електронна търговия, върху която ще градиш всичко. Продължавам с това, че е нужно да знаеш какви функционалности ще ти бъдат нужни, за да продаваш успешно и за да покриваш изискванията на закона. Завършвам с факта, че онлайн магазинът е дигиталният актив, който ще ти позволи да скалираш своя е-комерс бизнес.

#2: Най-важният ти инструмент за продажби

Онлайн магазинът е твоята дигитална “витрина”. В него магията! Ще попиташ коя магия? Тази на автоматизирания процес, който позволява елементарното завършване на поръчка.

Онлайн магазинът е мястото, на което потребителите идват, за да разглеждат продукти, да правят покупки, да извършват транзакции и да се превърнат в клиенти. Мястото, което създава първото, а понякога и единствено впечатление у потребителите. Кофти е, ако това впечатление е лошо и изгради в хората представа за целия ти бизнес, нали?

Един добре проектиран онлайн магазин с интуитивен потребителски интерфейс и лесен за използване процес на поръчка и плащане ще подобри значително изживяването на клиентите и гарантирано ще увеличи продажбите. С други думи, ще се превърне в изключен мощен инструмент за продажби! От друга страна, ако не може да разочарова потенциалните клиенти и да ги прати директно при конкурентите ти.

Добре направеният онлайн магазин също така предоставя възможност да покажеш своите продукти и услуги по визуално привлекателен и завладяващ начин. Чрез висококачествени изображения на продукти, подробни описания и клиентски отзиви, онлайн магазинът може да помогне на потенциалните клиенти да вземат информирани решения за покупка. Това е от особено значение за всеки онлайн магазин, но е от изключителна важност за компании, които продават продукти със сложни характеристики или висока цена. Не забравяй да предоставиш възможността на потребителите да вземат това информирано решение в твоя магазин, а не в този на конкурента ти!

#3: Дигитален актив, който ти позволява да продаваш навсякъде

Сподели ми какво предпочиташ: да продаваш продуктите си в кварталното магазинче или в почти всяка точка на света? Ако отговориш, че си фен на квартала си и искаш да допринесеш за бизнес екосистемата в него …. няма да ти повярвам.

Каквото и да си говорим, винаги става въпрос за пари и възможността бизнесите ни да печелят повече. Онлайн магазинът ти позволява да достигнеш до почти всяка точка от света, да презентираш продуктите си пред различни аудитории и да генерираш повече продажби.

И не, това не е възможно само за “големите” на пазара. Достъпно е за всеки. Ще ти дам пример с нашия не-голям онлайн магазин Сапунта Мара, за който работим в посока да излезе на румънския пазар съвсем скоро. Въпреки спецификата на продуктите ни, въпреки ниската им цена, въпреки много конкретната ниша. Повярвай ми, има начин и той не струва много пари.

#4: Ядрото на информацията за твоя е-комерс бизнес

Замислял ли си се кое е едно от основните предимства на електронната търговия и въобще на упражняването на бизнес в интернет пространството? Точно така! Всичко е измеримо. Имаме достъп до информация, която ни позволява да планираме, управляваме и оптимизираме аудитории, кампании, бюджети.

Онлайн магазинът е ядрото на тази информация, в е-комерс бизнеса. С нея хората, които управляват дигиталния маркетинг на бизнеса ти анализират и оптимизират рекламните бюджети, а това води до повече продажби с по-малка инвестиция на средства в реклама.

Чрез инструменти като Google Analytics и Facebook Pixel имаш възможността да проследиш всичко, което се случва в онлайн магазина ти, но за да получиш адекватна информация, която да е подходяща за анализ и оптимизация, трябва да “позволиш” на инсрументите за анализ да отчитат лесно и коректно данни. С други думи, трябва да си “построил къщичката си” качествено и стабилно.

Добре направеният онлайн магазин ще ти даде тази възможност. Ще ти даде възможност да разбереш по-добре целевите си аудитории и как те взаимодействат с магазина ти: Справят ли се лесно със завършването на поръчка? Къде изпитват затруднения? Защо не продаваш толкова, колкото считаш, че можеш? Отговорите на тези въпроси са фундаментът на дългосрочния успех за твоя е-комерс бизнес.

#5: Средство за органично индексиране в резултатите на търсачките

Когато говорим за търсачки, най-популярната е Google и тя е топ приоритет за всеки маркетолог и собственик на онлайн бизнес. Но лесно ли е да си в челните резултати на Google? Отговорът е съвсем прост и той е КАТЕГОРИЧНО НЕ!

В дигиталния маркетинг съществува цяло перо, което се занимава с оптимизирането на сайтове и онлайн магазини за органично индексиране в Google. Точно така, говорим за SEO. Един от най-сложните и технически подходи в дигиталния маркетинг.

Google използва сложни алгоритми, за да определи кои сайтове и магазини да се показват в горната част на резултатите от търсенето. И ако някой ти гарантира първата позиция в тези резултати, значи те лъже безсрамно в очите, но това е тема на друга статия.

Добре направеният онлайн магазин може значително да подобри класирането на твоя бизнес. Той позволява на SEO специалистите да си свършат работата. А какво по-добро от това хората да те намират в търсачката лесно и без да плащаш за това ежедневно?

И така ...

Сигурен съм, че вече няма да подценяваш качеството на онлайн магазина си. Не забравяй, че потребителите в интернет са капризни и имат възможността да сверяват и обмислят решението си. Също така шанса да продаваш толкова уникален продукт, че потребителите да са принудени да купят от теб, защото нямат алтернатива, … разбираш ме.

Добре направеният онлайн магазин е от съществено значение за успеха на всеки е-комерс бизнес. Това е основният инструмент за продажби, ядрото на информацията, с която дигиталния маркетинг оптимизира рекламните бюджети и основно средство за органично индексиране в резултатите на Google. Един добре проектиран онлайн магазин ще подобри значително изживяването на клиентите ти и ще увеличи продажбите ти. Инвестирай в своя онлайн магазин сега, ако искаш много и качествени продажби в бъдеще.

И макар онлайн магазинът да не върши нищо сам по себе си, защото са нужни много усилия в маркетинг, планиране, процеси, той все пак е всичко за един бизнес в електронната търговия!

Искаш знанията ми?

close

Абонирай се за Колибаров точка ком!

Ще съхранявам данните ти отговорно! Ще ги използвам за маркетинг целите на Колибаров точка ком и за да ти изпращам новости от блога. С бутон "Абонирай ме" ти се съгласяваш с моите условия.

Колибаров

Аз съм Колибаров. Консултант и лектор по електронна търговия, съосновател и управляващ партньор на е-комерс агенция MarmaLAB и на бранда Сапунта Мара! Занимавам се с продажби и маркетинг от 2008 г., преминавайки през големи компании и различни нива на мениджмънта и достигайки до най-високо ниво

Добави коментар