Skip to main content

“КУПИ СЕГА!”

Кратка история на съвременния “предприемач”

 

Тя колежката долу от склада го барна онлайн магазина, гледала е едни клипове как става, ама нещо не продаваме … Дай да пуснем една рекламка във Facebook, че пари трябва да се изкарват

Абонирай се за Колибаров точка ком

Всяка прилика с действителни лица и събития … не е съвсем случайна.

Ако съм успял да те объркам с “несвързаните” си подмятания в началото, то обещавам ти, че ако прочетеш следаващите редове, картинката ще ти се изясни!

Напоследък все по-често имам възможност да се срещам и комуникирам с хора, които имат зверски ентусиазъм и желание да стартират свой бизнес онлайн. Това е просто прекрасно, но само с ентусиазъм не става. Разбираемо е, че всеки, изгледал 2-3 видеа в Youtube за това “Как да превземеш пазара за 26 минути с инвестиция от 4 лв.”, желае да пробва късмета си и да започне БИЗНЕС в Интернет. Всъщност наистина да започнеш е елементарно. Но да продължиш и оцелееш … това вече е различно.

И за да не си помислиш, че да се говори “отстрани” е много лесно, имай предвид, че и аз съм минал по този път. И то не веднъж. И до ден днешен продължавам да се радвам искрено, че имах възможността да се “сгромолясам” няколко пъти, за да науча важните уроци по трудния, но най-правилния начин. За жалост, обаче, изгубих ужасно много време и не малко средства, за да се уча в движение. Днес ще се опитам да ти споделя няколко съвета, които се надявам да ти бъдат от полза. Дано успея да ти спестя поне малко главоболия.

 

Чети внимателно и записвай старателно! (бел. авт.: да, бе, да!)

 

1. ГЛЕДАЙ ПО-ДАЛЕЧ ОТ НОСА СИ

С други думи имай предвид, че само с идея и желание не става. Седни си на задника и направи дългосрочна стратегия за това какво искаш да постигнеш. В никакъв случай не се цели в моментните резултати, защото, както знаеш, светът е динамичен и всичко се променя за секунdи. Не бъди от тези, които считат, че с една страница във Facebook и профил в Instagram ще постигат чудеса и “финансова независимост”. Да, вероятно има и такива примери, но те са единици. Ако беше толкова лесно, всички щяхме да бъдем милионери, нали така?

 

 

Замислял ли си се някога как големи компании като Coca Cola и Nike са продавали и израствали във времена, в които Интернет и социалните мрежи не са съществували? Няма да те мъча … Работили са за една проста цел – да превърнат марката в БРАНД. Точно така. БРАНД. Брандът е това, в което хората се припознават. и за което ще си говорим днес.  Като за начало трябва поставиш качествени основи, защото ….

 

2. … ВЪРХУ ОСНОВИТЕ СЕ ГРАДИ “КЪЩИЧКАТА”

Приоритет номер едно е да създадеш своя идентичност. Това не значи да избереш 2 цвята за логото и три шрифта, които да използваш в сайта. Идентичността за един бранд е съвкупност от изключително много фактори:

 • Визуално послание към твоята таргет аудитория – качествено лого, набор от няколко шрифта, които потребителят да асоциира с теб и твоят бранд, цветове, типове криейтиви (изображения) и други. Задължително довери тези задачи на дизайнер професионалист. Да, струва пари, които ти вероятно нямаш, но повярвай ми, някой ден ще разбереш, че си е заслужавало
 • Мисия и възгледи – много често те се събират в няколко думи, наречени слоган. Зад него, обаче, седят цяла история, възгледи и цели.
 • Начин на комуникация – подходът към твоите клиенти и потребители. Дали ще им говориш на “ти”, за да премахнеш дистанцията, или твоята аудитория изисква повече официалност.

 

Със сигурност задачата е нелека, но пък има достатъчно много професионалисти на пазара, които ще ти спестят време, нерви и доста средства. След като имаш готов бизнес модел и изградена база за идентичност на бизнеса, следва да ги пренесеш в своя сайт или магазин. Има една проста истина. Нужен ти е качествен уеб сайт или онлайн магазин, направен от професионалисти и съобразен с нуждите на бизнеса ти. Ще попиташ защо?

 • Сайтът/магазинът е центъра на твоя онлайн бизнес. В него посрещаш клиенти и потребители. В него трупаш информация за своите маркетингови дейсности.
 • Правилната архитектура на сайт/магазин гарантира, че ти ще покриваш изисквания на търсачки като Google. Това означава, че няма да “отнасяш наказания” ежедневно, които да те метнат на 137-ма страница в резултатите. И все пак не очаквай само с един хубав сайт да застанеш на челни позиции в резултатите на Google …
 • По последни данни от проучвания над 40% от потребителите ще затворят твоя сайт/магазин, ако той зарежда повече от 3 секунди. Все още ли мислиш, че не си заслужава да инвестираш в качествен сайт/магазин?
 • Задължително условие е твоят сайт или магазин да е достъпен, функционален и максимално удобен за използване от мобилно устройство. Не знам дали ще те изненадам, но почти гарантирано на 60-70% от трафика ти ще се генерира от смартфони.

За хората, които не са съвсем наясно колко важно е всъщност техния сайт или магазин да са направени качествено и какво точно означава качествено, приоритет номер едно е цената за изработка. И нормално. За тях това е “просто сайт” с бутони, картинки и текстчета. Но винаги ми е било странно как оферти от 50 до 50 000 лв. (примерно) за едно и също нещо не будят подозрение.

Все още не мога да преценя точно дали “някакъв” сайт е по-доброто решение от “никакъв” сайт. Всъщност мога.

Често попадам на онлайн магазини, направени нескопосано и с бюджет от 2 лв., в които се продават луксозни и скъпи стоки. Виждаш ли иронията … Щом искаш да продаваш лукс, осигури луксозно преживяване на своите клиенти.

За да градиш бизнес онлайн, задължително условие е да имаш свое собствено “кътче” в мрежата. За съжаление, обаче, към днешна дата все още има ужасно много wanna-be предприемачи в Интернет, които не инвестират в собствен дигитален актив, а започват да развиват бизнеса си в платформи като Facebook, а това е тотално грешно защото …

 

3. … НЕ Е ГОТИНО ДА СИ “ПОД НАЕМ”

Живял ли си някога на квартира? Аз съм. И все още живея. Явен признак за това, че съм все още не-добре реализиран предприемач, дошъл в столицата от дебрите на дълбокия прованс (бел. авт.: пророних няколко сълзи)! Та, ако си живял на квартира, знаеш колко неприятно е да си изключително ограничен и зависим. Не можеш да правиш ремонти, каквито ти се иска (а и не си заслужава), хазяйката може да дойде и във всеки един момент да ти каже “Ами, ще трябва да се изнесеш, че сина си идва от Австрия и ще живее тук” и други подобни несгоди … Е, горе-долу подобно е положението и в разните платформи в Интернет, върху които нямаш абсолютно никакво влияние и върху които си решил да градиш империята си. Представи си, че имаш страница във Facebook, бачкаш здраво, за да създадеш аудитория, да натрупаш “лайкове”, да качиш хиляди снимки на продуктите си и … в един хубав момент някой решава, че Facebook повече няма да съществува в този си вариант и всичко отива по дяволите. Губиш всички съобщения с поръчки (оставаш без база данни), губиш всички последователи в страницата си (оставаш без хората, които проявяват интерес към бизнеса ти) … Не е готино, нали? И въпреки, че този сценарии е малко вероятен, факт е, че промените в платформи като Facebook са ежедневие и ние нямаме абсолютно никакъв контрол върху това, което се случва.

 

 

Запомни – ако си решил да правиш бизнес, прави го както трябва. Ще ти отнеме доста време, освен ако не си въззаможен (изобщо не знам така ли се пише таз’ дума). Потърси съдействие от професионалисти, инвестирай по малко, но качествено, защото знам, че средствата са проблем #1. Повярвай ми, рано или късно инвестицията ти ще ти се изплати, освен ако не се предадеш, но щом четеш този блог знам, че няма какво да те спре!

 

4. НОТА БЕНЕ: НЕ СИ КЛИЕНТ САМ НА СЕБЕ СИ!

Точно така. Ти не си клиент сам на себе си. Неразумно е да правиш всичко така, че да се харесва на теб. Сайтът ти трябва да работи, а не да ти допада. Логото ти трябва да придава послание, а да не бъде в любимият ти цвят (може пък да съвпадне …). Не забравяй, че най-важни са клиентите ти и твоите бизнес цели.

 

 

Повтарям се (или се потретвам, не знам) – довери се на професионалисти, които да ти дадат насоки, да ти покажат работещи модели, да изработят сайт или магазин, с който да жънеш успехи. Това е важното за теб, нали?

 

5. СПРИ ДА ИСКАШ И ЗАПОЧНИ ДА ДАВАШ

“Възползвай се сега!”, “Купи на момента”, “НЕ ПРОПУСКАЙ!” … Хиляди вариации на едно и също нещо – всеки иска да натика своя продукт или услуга в ръцете на клиента. Ако искаш да успееш, на момента спри да искаш хората да купуват от теб и започни да генерираш полезно съдържание за своите потребители. Дай им нещо БЕЗПЛАТНО, направено от теб за тях. Помогни им да решат проблем или да научат нещо нова. Изгради доверие у тях. Повярвай ми, след това е по-лесно да ги направиш свои клиенти.

 

 

 

6. СЪБИРАЙ В КОШНИЦАТА

Продажбите са жизненоважни за това бизнесът ти в Интернет да оцелее, но има други важни пера, които са от огромно значение за това да продължиш да се развиваш. Знаеш ли защо да правиш бизнес онлайн е страхотно решение? Защото онлайн всичко е измеримо. В Интернет данните са всичко! Събирай информация за хората, които вече са твои клиенти. Анализирай я и си вади изводи от нея. Искай от хората, които са твои потенциални клиенти, да споделят с теб малко, но полезна информация (например име и имейл) срещу нещо ценно и полезно за тях – безплатна книга, код за отстъпка, ваучер … Без това инфо рано или късно ще го закъсаш, почти сигурно.

 

 

 

7. “ГЛЕ’Й ГО ПЪК ТОЯ!”

Ама много хейт из тоя Интернет, значи. И в крайна сметка кой и какво точно печели от него? Много пъти съм си позволявал, явно или не, да осъждам нечии похвати, подход и какво ли още не. Ама в следващия момент си казвам: “Ей, гащник, може и да не те кефи това, което тоз’ човек прави, но все пак към момента той е по-успял от теб. Опитай да си “откраднеш” нещо полезно, да разбереш къде е основата на неговия успех, стани му фен!”. И ако си мислиш, че се шегувам – тц, не се! (не, че си длъжен да ми вярваш). Спри да хейтиш и започни да следиш хората, постигнали повече от теб, събирай впечатления, техники и каквото още намериш за полезно за себе си.

 

 

 

8. БЪДИ ПРОФЕСИОНАЛИСТ

Замисли се много сериозно какво искаш да получиш ти, в ролята си на клиент. Добро отношение, актуална информация, обслужване на високо ниво, отговорност. Гледай внимателно какво правят “големите” и не се опитвай да откриваш топлата вода.

 

 

Ако си собственик на онлайн магазин – осигури на клиентите си вариант да пазаруват бързо и безпроблемно, дай им опция да изберат как да платят, направи така, че всичко да се случва бързо и безпроблемно. Постави информация за контакт с теб и бизнеса ти на видно място, дори на няколко места. Поддържай информацията винаги актуална, цените – конкурентни, промоциите – реални. Замисли се дали би пазарувал от магазин, в който няма никаква информация за търговеца, как да се свържеш с него, как да предявиш рекламация, ако е нужно … Знам отговора, не ми го казвай.

Ако имаш фирма, която предлага услуги – бъди максимално описателен, но без да “изсипваш” тонове информация, постарай се потребителите да могат да открият това, което търсят и отново – дай информация как всеки може да се свърже с твоя бизнес, за да получи допълнителна информация или съвет.

Не се опитвай да разбираш от всичко, защото накрая ще се окаже, че не разбираш от нищо. Бъди професионалист и потърси други професионалисти, които да ти помогнат да изпъкнеш сред масата.

П.П.: И моля те, ама наистина те моля, никога не използвай имейл ot abv. gmail и подобни за целите на бизнеса си. Рязко сваляш нивото на професионализъм!

 

 

9. БЪДИ И ЧОВЕК

Покажи, че зад бизнеса ти седят истински, живи хора. С чуства, емоции, мечти, проблеми … Ако се издъниш – признай си. Ако направиш нещо яко – похвали се. Ако не знаеш нещо – попитай. Търси обратна връзка от своите клиенти. Поискай им съвет как да станеш по-добър. Не само ще получиш безценна информация, но и със сигурност ще бъдеш оценен!

 

 

 

И като за финал …

 

10. ЧЕРЕШКАТА НА ТОРТАТА

Каквото и да ти говоря, истината е, че има едно единствено основно правило, което трябва да следваш безусловно: АДАПТИРАЙ СЕ! Защото оцеляват не най-силните, а най-приспособимите (не можах да измисля по-голямо клише!).

 • Ако идентичността, която си избрал за бизнеса си, не е това, което ти носи желаните резултати, което потребителите ти търсят, коета пазара изисква – промени я и я АДАПТИРАЙ!
 • Ако сайтът или магазинът ти изглежда и е морално остарял – направи промени и се АДАПТИРАЙ!
 • Използвай социалните мрежи, платформите за реклама, търсачки и всякакви подобни, които дигиталната ера ти предлага. Заложи ги в стратегията си, но не разчитай на тях на 100%, защото никой не знае какво ни очаква утре. Бъди винаги подготвен за промени и се АДАПТИРАЙ!
 • Търси обратна връзка от своите потребители и клиенти. Вслушвай се внимателно в тях. Променяй се ежедневно, за да бъдете ти и бизнесът ти актуални. С други думи – АДАПТИРАЙ СЕ!

 

Вярвам, че ако си отделил 2-3-5 минути, за да прочетеш редовете по-горе, си успял да вземеш нещо, което ще ти бъде полезно. Дерзай и ще постигнеш желания успех! А ако имаш нужда от съдействие, знаеш къде да ме намериш.

 

Енджой!

Колибаров

Искаш ли знанията ми?

close

Абонирай се за Колибаров точка ком!

Ще съхранявам данните ти отговорно! Ще ги използвам за маркетинг целите на Колибаров точка ком и за да ти изпращам новости от блога. С бутон "Абонирай ме" ти се съгласяваш с моите условия.

Колибаров

Аз съм Колибаров. Консултант и лектор по електронна търговия, съосновател и управляващ партньор на е-комерс агенция MarmaLAB и на бранда Сапунта Мара! Занимавам се с продажби и маркетинг от 2008 г., преминавайки през големи компании и различни нива на мениджмънта и достигайки до най-високо ниво

Добави коментар