Skip to main content

“Винаги се водя от една много проста цел – “бъди полезен”. Ако сме полезни, ще имаме стойност; ако имаме стойност – ще бъдем търсени. Но тук идва една много голяма разлика между успешните в даден бранш и тези, които не са такива. Анонимност! Няма как да пазиш в тайна това, което можеш, знаеш, постигаш и успяваш.”

В днешния ден реших да отидем заедно “На гости на …” един човек, с когото имам удовоствието да се познавам и който често ми служи за пример. Уникален професионалист, лектор, преподавател, обществен деятел, супруг, баща …

Днешният ни домакин се занимава с толкова много неща, че често се питам как се справя и то на толкова високо, безкомпромисно ниво. За да не бъда голословен, ще ти споделя, че той е:

 • CEO & Founder на Serpact: единствената българска агенция, носител на престижни награди за SEO: European Search Awards и Global Search Awards;
 • SEO специалист с дългогодишен опит;
 • Управляващ съдружник в performance маркетинг агенция;
 • Лектор на едни от най-големите български и международни събития, свързани с дигиталния свят;
 • Преподавател в два университета;
 • Президент на Ротари Клуб;
 • Председател на Обществен съвет към Първо ОУ “Иван Вазов”, Свиленград;
 • Нереализирана футболна звезда.

Сигурен съм, че съм запалил интереса ти, затова … тръгвай с мен. Да отиваме на гости на …

Абонирай се за Колибаров точка ком

У кого сме на гости днес?

Никола Минков

Разкажи ни с какво се занимаваш?

Занимавам се с оптимизация за търсещи машини, познато още като SEO от 2012 година.

Фокусиран съм върху изграждане и планиране на пълни стратегии за SERP оптимизации, техническо SEO и семантично SEO. Имам вече над 1 200 успешни проекта зад гърба си.

През годините съм минал редица обучения в Hubspot, Google, Bing, както и стаж и акредитация от световния лидер в SEO – Stone Temple (Perficient).

CEO & Founder съм на Serpact, която е единствената българска агенция – носител на най-престижните награди за SEO: European Search Awards & Global Search Awards.

Също така съм управляващ съдружник в Performance маркетинг агенция, за която ще разберете скоро. 🙂

Бил съм лектор на около 30 дигитални събития в България и над 10 на междунардната сцена, като някои от тях Semrush, Webit и MB Summit, в различни страни по света: Беларус, Грузия, Милано, Великобритания и др.

Също така преподавам в Софийски университет “Св. Климент Охридски” към Стопански Факултет, както и в магистърската програма на Варненски Свободен Университет “Черноризец Храбър”.

Президент съм на Ротари Клуб Свиленград за 2020-2021 г., както и ми предстои да бъда Дистриктент Офицер на ИТ Комитет за 2021-2022г.

Председател съм на Обществен съвет към Първо ОУ “Иван Вазов”, Свиленград.

В личен план съм съпруг, баща на две дъщери.

Дълго представяне, много препятствия. 🙂

За начало съм фалирал 2 пъти, брал съм чесън на полето в Гърция, за да се израхваме, както и съм неуспешен (видно е) футболист. Около 15 години тренировки за един мач в “А” група, но поредната футболна драма не свършва дотук, биха ни 5:0.

Къде се подвизаваш?

Свиленград, на границата с Гърция и Турция. Иначе съм родом от София, но съм от малкото, които си смениха личната карта от София на Свиленград. 🙂

За какво се бориш?

Винаги се водя от една много проста цел – “бъди полезен”. Ако сме полезни, ще имаме стойност; ако имаме стойност – ще бъдем търсени. Но тук идва една много голяма разлика между успешните в даден бранш и тези, които не са такива. Анонимност! Няма как да пазиш в тайна това, което можеш, знаеш, постигаш и успяваш.

Всичко друго идва постепенно, ако си избрал правилната ниша. Гледали сте Discovery и “Треска за Злато”, нали? Първо намират къде има злато и после копаят. Ако копаеш на грешното място, колкото и да знаеш и можеш, няма да извадиш “злато”.

Разкажи ни за хората, с които го правиш.

Мога да разказвам много. Вече сме 20 човека в Serpact, а в другата агенция за performance сме 6.

Трудно мога да откроя някои, всички са много важни, няма такъв без принос или не толкова важен за мен.

Разбира се, Дидо Григоров и Борислав Арапчев са мои съдружници в Serpact. Дидо е много интересен човек, стига да те допусне до себе си. Откровен, честен, внимателен, знаещ много, жаден за знания винаги. Голям приятел – брат!

Боби е друга бира – той е скромен, затворен в себе си понякога, но винаги отзивчив, понякога това му вреди. Казармата си е казарма, точен е като часовник, вече и добре организиран, душа човек, на мравката път прави. Мой първи учител в SEO!

Какво ще посъветваш многоуважаемия читател?

Да търсят истинската стойност във всичко. От филми и музика, до книги и подкасти.

А в днешно време подкасти да искаш, но важното е кой дава стойност. За мен това е Жорката Ненов със “Свръхчовекът с Георги Ненов”.

Филм – “La vita è bella“ (Животът е прекрасен).

Музика – хубава, от класическа до сръбско, хип-хоп и т.н.

На гости сме ти. Почерпи ни с нещо! Или ни разкажи какво интересно предстои за теб.

Няма да промотирам услугите ни, но ще подаря знания, които се намират тук:

Искаш ли знанията ми?

close

Абонирай се за Колибаров точка ком!

Ще съхранявам данните ти отговорно! Ще ги използвам за маркетинг целите на Колибаров точка ком и за да ти изпращам новости от блога. С бутон "Абонирай ме" ти се съгласяваш с моите условия.

Колибаров

Аз съм Колибаров. Консултант и лектор по електронна търговия, съосновател и управляващ партньор на е-комерс агенция MarmaLAB и на бранда Сапунта Мара! Занимавам се с продажби и маркетинг от 2008 г., преминавайки през големи компании и различни нива на мениджмънта и достигайки до най-високо ниво

2 Comments

 • Виж това за Ротари клуб не го знаех за Ники. Вече имам чувството, че половината ми познати са вътре 😀 Интересно интервю сте направили.

  • Потаен е Ники, но аз съм въздосаден “гост” и разпитвам много :D.

   П.П.: Радвам се, че интервюто ти е допаднало!

Добави коментар